.

.

This is a creative blog!


Jewelrydesign, Illustrations, Webbdesign and inspiration. and some other stuff.

My name is Sandra and I'm a self-employed jewelery designer and artist. I'm also a student, studying towards a degree in Information Architecture specialization Web Content Manager and Designer. Currently living in Stockholm/Sweden.
onsdag 17 juli 2013

Acne / Finnar - Det man ofta inte får veta

Acne / finnar grundar sig sällan i dålig hygien. Dock kan man få finnar om man använder fel typ av hudvård som antingen är för fet eller som torkar ut. Många gånger beror den svårare typen av acne / finnar istället på en obalans i kroppen.

Ofta kan det bero på en hormonell obalans, men också att man äter sånt som magen och kroppen inte tycker om eller tål kan ha en inverkan. När man går till läkaren eller hudspecialister tar de dock oftast inte upp detta, utan då handlar det om att man ska ha en kräm eller annan hudvård som ska ta bort finnarna. Har man väldigt lite acne så kan detta möjligen hjälpa, men har man drabbats av svår acne (som jag själv gjorde) som hjälper det inte med olika krämer och hudvårdsprodukter, då dessa bara behandlar symptomen och inte problemet i sig.

Jag la allt för många kronor på diverse krämer, behandlingar och hudvårdsprodukter som skulle hjälpa mot min acne, men knappt gjorde någon skillnad alls, innan jag förstod att min acne kanske berodde på en hormonell obalans. Jag hade länge använt mig av P-stav och fick mens väldigt sällan och väldigt oregelbundet. Efter att jag hade läst om att hormonell oblans kan ge upphov till acne och finnar, valde jag att plocka ut P-staven då jag trodde att den kanske kunde vara anledningen till mina problem. Och ja det var den. Acnen försvann när kroppen hade återställt sig och mensen hade kommit tillbaka med ett regelbundet mönster. Det tog många månader innan acnen var borta, men jag såg en förändring och förbättring efter 2-3 månader när kroppen hade hunnit börja återställa sig.

Jag var både så otroligt glad över detta, men samtidigt arg över att ingen läkare, hudspecialist eller hudvårdsterapeut hade berättat detta för mig tidigare. Att det kanske kunde bero på en hormonell obalans. Istället skulle jag bara köpa diverse dyra krämer och stryka på.

När jag ganska nyligen gick över till att använda minipiller tänkte jag inte på att problemen med acne och finnar kanske skulle komma tillbaka, eftersom minipiller ofta har samma effekt på mensen som p-stav. Men efter 2-3 månader med minipiller så började jag få väldigt mycket finnar och blev påmind om mina gamla problem och erfarenheter och valde att sluta tvärt med minipillerna.


Slutsatser som jag har dragit utav mina egna erfarenheter och utav sådant som jag har läst (båda fakta och andras erfarenheter), är att acne inte är något som finns bara utanpå huden och beror på något fel i själva huden, utan är något som kommer längre inifrån. Därför tror jag inte att acne kan behandlas utanpå utan måste behandlas inifrån. Och med acne menar jag den svårare typen och inte att man får en finne då och då. Vissa krämer kan hjälpa på så vis att de hjälper mot symptomen, men inte problemet i sig. Vilket betyder att om man slutar använda dem så kommer symptomen (acnen) tillbaka.


Till sist vill jag nämna roaccutan som är en medicin mot acne. När det var som värst och jag inte såg någon lösning på mitt problem övervägde jag ibland om jag skulle be om att få roaccutan utskrivet, dock tvekade jag och valde tillslut att inte använda det eftersom det har så många biverkningar. Det har så många biverkningar att det har diskuterats kring om det borde tas bort från marknaden. Innan man väljer att ta starka mediciner, eller innan man lägger ner flera tusen kronor på krämer, behandlingar och hudvård som inte hjälper, fundera över om det kan vara något som gör att din kropp inte mår bra. Kan det finnas någon obalans eller något som påverkar den så mycket att den slår bakut?
Dessa saker skriver jag utifrån personliga erfarenheter, andras erfarenheter och sådant som jag har läst i pålitliga källor.  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar