.

.

This is a creative blog!


Jewelrydesign, Illustrations, Webbdesign and inspiration. and some other stuff.

My name is Sandra and I'm a self-employed jewelery designer and artist. I'm also a student, studying towards a degree in Information Architecture specialization Web Content Manager and Designer. Currently living in Stockholm/Sweden.
torsdag 11 april 2013

Missbruket av yttrandefriheten

Exempelkommentar från Blondinbella.se

Yttrandefrihet, det är en minst sagt en bra grej. Den borde användas mycket och ofta utav alla. Något som jag funderar över här idag under min lilla studiepaus, är om yttrandefrihet eller ordet ”yttrandefrihet” missbrukas av vissa. 


Jag läser själv en del bloggar och ofta läser jag även kommentarer till inlägg. Det går knappt en dag utan att jag ser någon som använder yttrandefriheten som en ursäkt för sitt urkassa beteende. Som använder yttrandefriheten som ursäkt för att få mobbas lite. 

Jag tycker att det är helt galet bra att påpeka att dåliga saker är dåliga, att hemska saker är hemska, att det ena eller andra är förjävligt. Dock får man nog försöka sätta lite perspektiv på det hela. Att djur plågas, att människor våldtas eller att människor jobbar dygnet runt för slavlöner. Det är dåligt, hemskt och förjävligt. Att någon är för smal, att någon (gud förbjude) har ändrat åsikt om något eller att någon bär rött läppstift till en mintgrön klänning är det däremot inte

Sedan handlar det också om HUR man uttrycker sig. 

Att man har rätt att utrycka sig betyder inte att det är okej eller något positivt med att bete sig som en idiot

Det är en sak att sitta hemma och svära för sig själv och förbanna saker och ting, men det är en annan när man ska interagera med andra människor. Det går att få fram sina åsikter utan att trycka ner och sprida negativitet och hat. Är det en förändring man vill åt genom att man delar sin åsikt så tror jag inte att den negativa och hatiska vägen är rätt väg att gå.Det kan vara viktigt att försöka sätta saker i proportioner

Det kanske inte är helt logiskt att bli tokupprörd över att någon drog en lögn någonstans eller bli helt galen över att någon verkar vara lite uppblåst eller leva i ett luftslott. I så fall undrar jag hur er kropp ens klarar av att se och höra om allt det riktigt hemska här i världen. Om det skulle vara proportionellt så borde den mer eller mindre gå sönder så fort ni öppnar en dagstidning.Men men.. det jag ville komma fram till här var:
Man kan inte hänvisa till yttrandefriheten när man vill förklara varför man inte är förmögen att ge kritik utan att dränka den i mobbning. 

Kritik: 
Ges för att hjälpa och för att förbättra saker. 

Mobbning:
Utförs när det finns ett intresse för att få någon att må dåligt. 

När du inte är kapabel att ge kritik eller framföra åsikter utan att trycka ner och mobbas, erkänn istället bara att du vill få människan att må dåligt, utan att hänvisa till yttrandefriheten och utan att påstå att du gör världen en tjänst. 

Mobbning har inget med yttrandefrihet att göra


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar